Ruže na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama!

Na Trgu Dragutina Domjanića u Sesvetama  obilježili smo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 Datum 22.09. svake godine ima poseban značaj za naše društvo. Na taj dan svake godine obilježava se Dan borbe protiv nasilja nad ženama potaknut nezapamćenim zločinom prije 22 godine kada su u jednoj zagrebačkoj sudnici ubijene tri žene a jedna teško ranjena. Kako bi odali počast tom događaji i naglasili bit onoga što se obilježavalo toga dana odlučili smo se na dijeljenje ruža u Sesvetama. Tim simboličnim djelovanjem osvijestili smo sugrađanke o radu naše udruge koji se proteže i na radionice za žene. Poklanjanje ruža bilo je ganutljivo zbog raznih reakcija i iskrenih emocija. Dali su se čuti razni komentari koji su nam pričinili radost , npr. "Hvala puno, uljepšali ste mi dan", "u životu nisam nikad dobila ružu", "gospođa jedna se rasplakala i rekla "to je baš za mene. Ja trpim nasilje 40 godina", druga je rekla "ja ću ovu ružu okalemiti. Znam kako se to radi", „“Dobro je da nešto ima i u Sesvetama“, „Jako je potrebno o tome pričati i pomagati. Poznajem žene koje trpe nasilje.“ Valja spomenut kako su se neke od žena ponudile da plate ruže, naravno odbili smo međutim sama ponuda i ganutost na njihovim licima su bile velika nagrada za nas.
Posjetili su nas kolege iz CZSS Podružnica Sesvete, Muzeja Prigorja i drugih institucija koje su u blizini. Većina prolaznica je znala da se danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Taj dan podijelili smo 300 ruža. Većina žena je znalo što se obilježava taj dan. Unatoč tome previše(svaki čin nasilja je previše a kamoli preko desetero) nam je žena reklo da zna nekoga nad kime se vrši nasilje.

Budite slobodni u kontaktiranju Iskre.

Ova mrežna stranica izrađena je u sklopu projekta "Žene okreću novu stranicu" kojeg provodi udruga Iskra – Centar za edukaciju i savjetovanje. Projekt i izradu stranice sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Iskre – Centra za edukaciju i savjetovanje. 

Top
Za što bolje korisničko iskustvo, ova internet stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pritiskom gumba "Prihvaćam kolačiće" slažete se sa korištenjem kolačića. More details…