Posts from 2022-06-03

Flaster za ljubav

 

Flaster za ljubavPolako teku zadnji dani ove pedagoške godine. Još malo i svodimo bilancu rada s našim korisnicima. Bilo je grupnog i individualnog rada sa roditeljima, odraslima, stručnjacima, ali ipak su nam glavni korisnici bila Djeca. Uglavnom oni mlađi koji pohađaju niže razrede osnovne škole. Oni su najredovitije dolazili na aktivnosti u Iskru; pomoći u učenju, kreativne radionice, radionica za razvoj socijalnih vještina, bajkoteku ili individualno savjetovanje.Neki bi ulazili brzo i lako, a neki od njih uz glasno kucanje, da se zna da su stigli. Zanimljivi su mi komentari mojih mlađih kolegica koji kažu, pa ovo su baš dobra djeca, a ja se smješkam jer znam da su dobra i posebna. Nego, nisam htjela o tom pisati nego sam kroz djecu sam htjela pisati o važnosti ljubavi. Zašto o ljubavi? Jednadžba je jednostavna. Djeca ne samo da su ,ili bi trebala biti , plod ljubavi. Bez ljubavi ne bi trebalo biti niti jedino dijete. No, tužna realnost govori drugačije. Među djecom ima i djece koju roditelji ne vole i o njima se ne brinu. Žive negdje drugdje. Djeca koja ne osjećaju roditeljsku ljubav su toga jako svjesna i nepogrješivo tu činjenicu znaju prepoznati. Osjećaju to u tijelu. Ako je prilika i jasno verbaliziraju „mene roditelji ne vole“ ili „mene mama ne voli“, a na pitanje kako znaš?, oni kažu „znam, rekla mi je.“ Oni o tom roditelju koji nije s njima ili koji ih je ostavio razmišljaju, sanjaju. Nose sliku na zaslonu mobitela, znaju broj moba na pamet i trude se doprijeti do te ljubavi. Tragaju svim srcem a tom ljubavi i pažnjom. Roditeljska ljubav je kao „umak“ za život. Odrasli koji kao djeca nisu osjetili roditeljsku ljubav, češće u životu postižu manje, puno toga teže im ide od ruke, nemaju dovoljno samopouzdanja i gube više snage po životnom putu. Ako se izbore i izdignu budu sjajni ljudi.

 Tako je i ove godine nekoliko djece izjavilo eksplicitno da ih roditelji ne vole. Djeca to ozbiljno iz srca kažu, konstatiraju kao činjenicu. Nema kolebanja u glasu. To mi je teško čuti, iako sam jako svjesna u tim slučajevima da je to istina. Nekad se takva rečenica dogodi u vježbi ili kao odgovor na neko pitanje. Poanta je da djeca to znanju, a roditelji to potiskuju i ne izgovaraju na glas da ne vole svoju djecu. Kao da i sami pred sobom ne mogu i ne žele to priznati. Nitko od roditelja mi nije izjavio da svoje dijete ne voli, iako postupci govore drugačije. Djeca u takvim odnosima postanu frustrirana. Ako žive s roditeljima nerijetko traže pažnju kroz svoje ponašanje i postavljaju nekad i nemoguće zahtjeve, kako bi roditelje razbudili i skrenuli pažnju na sebe. Ako ne žive, onda je situacija bitno drugačija.

Ljubav je čudna pojava, ne događa se na gumbić. Između roditelja i djeca u najvećem postotku dogodi se neka magija i čarolija i ljubav poteče u prvim danima i traje cijeli život. Puno je tu faktora u pitanju, zato u nekim odnosima roditelj-dijete ljubav ne poteče odmah po rođenju djeteta, a negdje ne ni cijeli život. Nema pravila, a na sreću, radi se o vrlo malom broju roditelja. Negdje su u pitanju vrlo mladi roditelji, a u nekim slučajevima i roditelji u ozbiljnim srednjim godinama.

Dirljivo iskustvo ove pedagoške godine je u takvim obiteljima gdje roditelji ne žive s djecom. U većini slučajeva uključili su se djedovi i bake. S velikom brižnošću dovode djecu na aktivnosti. Uvijek strpljivi, nježni i na vrijeme. Neki i putuju iz drugog kvarta, ali ništa im nije teško, samo da bi unučadi pomogli. Sad su mi u glavi četiri takve obitelji gdje se bake i djedovi preuzeli brinu o djeci. Bake i djedovi su nezamjenjivi i predstavljaju u ovakvim odnosima zaštitni kišobran ljubavi i brige za dijete. Da li ovdje vrijedi ona izreka kad Bog zatvori vrata, uvijek otvori neki prozor. Možda.

 Nama koji se bavimo podrškom i psihosocijalnim savjetovanjem u radu s djecom kojoj nedostaje roditeljske ljubavi ne ostaje puno manevarskog prostora. Mi im dođemo kao neki flaster na ranu. Nekad je flaster dobar i koristan, a ako je rana veća nije potpuno dovoljan. Uspije se stvoriti i lijep odnos sa djecom, ali majčin zagrljaj je nemjerljivo bitniji i jači. Trudit ćemo i dalje biti djeci podrška pa makar u vidu malog šarenog flasterića. Ljubav pokreće svijet. Nemojte biti štedljivi u ljubavi!

europe flag

Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Top
Za što bolje korisničko iskustvo, ova internet stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pritiskom gumba "Prihvaćam kolačiće" slažete se sa korištenjem kolačića. More details…